Seven Soul Motion
Image default
Dienstverlening

‘Business Plan Master’ Rachid Guenoun helpt ondernemers

Al 16 jaar schrijft Rachid Guenoun bedrijfsplannen op maat voor entrepreneurs met een origineel concept, dito Unique Selling Points en gevestigde ondernemers die willen uitbreiden.

Bijna alles is voorbij gekomen: niet enkel de pizzeria om de hoek, maar ook bijvoorbeeld een boodschappen flitsbezorger, een paintball en airsoft gelegenheid en een zorgboerderij om wat op te noemen.

Je dient behoorlijk tekstvaardig te zijn en goed met cijfers om een business plan op te stellen, omdat de startende ondernemer vaak weinig info heeft met uitzondering van het verdienmodel. Onze kostentemplates voor de betreffende niche is dan niet voldoende, er zal veel onderzoek verricht moeten worden. Zo is een marktonderzoek op macro-niveau en meso-niveau vereist en dient de rentabiliteit als gevolg van de genoemde cijfers minutieus te worden onderzocht. Als het bedrijfsplan bedoeld is voor de bank of investeerder moet het ondernemingsplan onderaan de streep voldoende cashflow laten zien om de aflossingen en rente te kunnen voldoen.

Na het schrijven van het ondernemingsplan is de volgende stap het helpen bij financiering. Rachid weet de routes naar financiering. Deze zijn in aantal aanwezig in Nederland maar je moet ze wel kennen. De meesten onder ons kennen de bank als voornaamste, maar er zijn ook crowdfunders, microkrediet, kredietunies, provinciale ontwikkelingsmaatschappijen, investeerders etc.

In circa 30% van de gevallen komt het voor dat de bestemming van het ondernemingsplan een makelaar betreft omdat de ondernemer graag een pand wil huren of kopen voor zijn toekomstige bedrijf. Ook dan ondersteunt Rachid bij de onderhandelingen met de makelaar, er zijn namelijk belangrijke bepalingen welke moeten worden opgenomen in het contract ter bescherming van de ondernemer. Dit gaat verder dan alleen de hoogte van de huur. 

Fiscaliteit gaat samen met de bedrijfsvoering van de onderneming. Vanwege het feit dat Rachid van oorsprong een belastingadviseur is, kan hij adviseren over de fiscale opzet. Dit zal eerst moeten worden opgezet: een sterk groeiende onderneming met bestaansrecht zal belastingtechnisch nadeel ondervinden als deze is opgericht als eenmanszaak. Een fiscaal geruisloze omzetting naar een BV is dan de juiste keuze. Een BV heeft namelijk geen startersaftrek, zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling maar heeft wel een laag vennootschapsbelastingtarief van 15,8% bij winst tot € 395.000 en daarboven 25% (jaar 2022).

Tevens verstrekt Rachid bedrijfsadvies in het algemeen en is hij een tussenpersoon bij overige zakelijke financieringen, te denken valt aan lease, bedrijfshypotheken en beleggingshypotheken.

https://www.bedrijfsplan-schrijven.nl