Seven Soul Motion
Image default
Woningen

De voor- en nadelen van een hangende toiletpot

Zoals alle elementen in ons interieur is ook ons toilet aan verandering onderhevig. Steeds vaker wordt de traditionele staande toiletpot verruilt voor een zwevend exemplaar. Waar komt deze trend vandaan? En wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van zo’n zwevend toilet ten opzichte van die degelijke staande pot waar, we jarenlang probleemloos gebruik van hebben gemaakt. Daar geven je in deze blog antwoord op.

Een zwevend toilet past beter in een design badkamer

De populariteit van het zwevende toilet is met name te verklaren door de toename van strakke designbadkamers. In zo’n moderne badkamer zou een staand toilet maar uit de toon vallen. De zichtbare spoelbak en de afvoerbuizen doen afbreuk aan het strakke, rechtlijnige karakter van een moderne badkamer. Bij een hangend toilet zijn deze storende elementen netjes weggewerkt in de muur en in de vloer. 

Bovendien geeft een zwevend toilet je de illusie van ruimtelijkheid. Of het nu gaat om de badkamer of een kleine wc-ruimte waar je al bijna met je neus tegen de deur zit, de ruimte lijkt groter. Een staande toiletpot zal altijd een stukje van de muur geplaatst moeten worden omdat er anders geen ruimte is voor de spoelbak. Hoewel je natuurlijk ook bij een hangend toilet ruimte moet opgeven (de muur komt gewoon iets naar voren) creëer je toch een ruimtelijker toilet door het ontbreken van de ruimte achter de pot. 

Voordelen zwevend toilet

Met het strakke design en de illusie van meer ruimte hebben we direct de belangrijkste voordelen besproken. Verder heb je ontzettend veel keuze bij het uitzoeken van een hangend toilet. Er is veel meer variëteit in designs en stijlen dan bij een staand toilet. 

En ook het schoonmaken van het toilet wordt net iets minder vervelend wanneer je snel een doekje of een dweil onder de pot kunt doorhalen. Je hoeft je nooit meer in rare posities te wringen om die lastige hoekjes aan de achterkant van de toiletpot te kunnen bereiken. 

Nadelen zwevend toilet

Een veelgehoord bezwaar is het prijsverschil tussen een staande en een zwevend toilet. Hoewel je het zo gek kunt maken als je zelf wilt zijn er voor een zwevend toilet ook gewoon budgetmodellen verkrijgbaar. 

Het grootste nadeel is de bereikbaarheid als er een keer wat gerepareerd moet worden. Omdat de spoelbak en de afvoer zijn weggewerkt in de muur is het toilet voor een loodgieter minder toegankelijk als er iets gerepareerd moet worden. Hier kun je rekening mee houden bij de aanleg. Sommige toiletten zijn tegenwoordig ook zo ontworpen dat ze toch toegankelijk zijn. Daarmee voorkom je dat een loodgieter eerst een deel van de badkamer moet slopen om een reparatie uit te kunnen voeren.

Als laatste is een zwevend toilet door het gebrek aan ondersteuning aan de onderkant gewoon een stuk minder stevig dan een staande toiletpot. Daardoor is het wat minder geschikt voor mensen met veel overgewicht. En als je de toiletpot veel gebruikt als opstapje om het plafond te poetsen kun je hier in de toekomst toch beter een trappetje of een stoel voor gebruiken.