Seven Soul Motion
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van een WordPress webshop

WordPress is niet alleen het meest gebruikte website platform, ook met webshops staat WordPress ruim aan kop. Volgens BuiltWith gebruikt maar liefst 26% van de webshop gebruikers WordPress in combinatie met WooCommerce. Dit natuurlijk niet voor niets.

Er zijn naast Woocommerce ook andere bekende webshop platformen zoals Shopify en Magento. Toch is het niet voor niets waarom veel mensen kiezen voor WordPress en WooCommerce.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een complete gratis uitbreiding en installeer je bovenop een WordPress installatie. Via de plug-in sectie van WordPress installeer je de uitbreiding en zet je een website in een paar simpele stappen om in een kant en klare webshop.

Na het volgen van een aantal standaard instellingen kun je direct aan de slag. Zo kun je producten toevoegen, BTW-instellingen maken en de webshop koppelen aan een virtuele kassa. Hiervoor heb je wel een betalingsprovider nodig of kun je kiezen voor banktransfers en/of bijvoorbeeld PayPal.

De gratis versie van WooCommerce biedt niet voor iedereen voldoende mogelijkheden en zijn er tal van extra uitbreidingen om het online verkopen makkelijker te maken. Denk hierbij aan shipping opties, automatisch printen van pakbonnen en verschillende marketingtools. Een aantal van deze plugins zijn gratis of dien je deze tegen betaling aan te schaffen.

De voordelen van een WooCommerce webshop

Een belangrijk onderdeel van WooCommerce is dat het net als WordPress geheel open source is. Zo kun je dus bij tal van ontwikkelaars terrecht voor extra uitbreidingen. Zelfs PostNL heeft haar eigen WooCommerce plugin en is er voor alles wat je maar kunt bedenken iets bedacht.  

Een ander groot voordeel is dat je een webshop geheel zelf kunt beheren en kunt inrichten zoals jij dit wenst. Bij andere platformen zien we regelmatig dat je afhankelijk bent van verschillende abonnementen om gebruik te kunnen maken van bepaalde diensten of extra oplossingen of zelfs hosting.

Verder is het gebruiksgemak van WooCommerce net als WordPress erg vriendelijk. Heb je enige kennis van WordPress dan zal WooCommerce ook weinig problemen opleveren. Is WordPress helemaal nieuw voor je dan zul je met wat geduld en hulp online al snel een aardige start kunnen maken.

Nadelen 

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel en dit geldt ook voor WooCommerce. Open source is dan wel een uitkomst maar zie je door de bomen ook het bos soms niet meer. Welke plugin kies je? Wordt de plugin goed onderhouden en biedt de ontwikkelaar goede support? Belangrijke vragen die je goed zult moeten onderzoeken.

Eigen beheer klinkt ook fantastisch, maar als je zelf nooit in aanraking bent gekomen met WordPress kan het gehele CMS met allerlei opties nogal overweldigend aanvoelen. Het zal in het begin flink zoeken zijn waar bepaalde instellingen zijn en werk je met een extra uitgebreid thema, dan is het einde soms helemaal zoek. Hierdoor is het gebruiksgemak voor sommige juist eerder onvriendelijk.

Je wilt als ondernemer ook niet teveel tijd kwijt zijn en een WordPress webshop laten maken die er professioneel uitziet en gelijk goed werkt. Gelukkig zijn er dan ook genoeg webdesign bedrijven die deze taken graag van je overnemen.

 

 

https://imediastars.nl