Seven Soul Motion
Image default
Tuin en buitenleven

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?

Je hebt het eindelijk besloten, een overkapping voor je terras. Dat is heel mooi en een beslissing waar je nog jaren plezier van zult gaan hebben. Echter zul je je afvragen voordat je een overkapping gaat plaatsen of er een vergunning nodig is. Is het nodig om een vergunning aan te vragen als je een veranda of tuinkamer in je tuin gaat plaatsen? Deze vraag is niet heel raar en wordt door heel veel mensen gesteld. Een aantal belangrijke feiten op een rijtje.

Is er wel of geen vergunning nodig voor een overkapping?

Als je het over een veranda of over een tuinkamer hebt dan valt dit onder de bijbehorende bouwwerken. Het bouwen van zo’n bouwwerk gaat gepaard met hele specifieke regeltjes en bevat vele uitzonderingen. Dat is jammer en kan best vervelend zijn, maar er is goed nieuws. Houd je rekening met een aantal dingen dan kun je voorkomen om een aanvraag te doen. En dit betekent dat je geen overkapping vergunning hoeft aan te vragen. Geen vergunning en geen rompslomp, de overkapping mag er gewoon komen.

Waar rekening mee houden voor een vergunningsvrije bouw van de overkapping

Wil je je overkapping binnen vier meter van je woning bouwen dan mag de overkapping niet hoger worden dan dertig centimeter boven de 1e verdieping. Is dit het geval dan mag de overkapping eenzelfde functie hebben als het huis. Ben je in het bezit van een grote tuin en wil je de veranda verder dan 4 meter van je huis bouwen dan mag het bouwwerk maximaal drie meter hoog zijn. Overigens verschilt de hoogte per gemeente. Daarom is het altijd aan te raden om een vergunningcheck te doen bij je gemeente. De bedoeling is niet om je gehele tuin met een overkapping te plaatsen. Enkel is toegestaan om een bepaald percentage met overkapping te plaatsen. Licht ook je buren in over je bouwplannen. Zo voorkom je overlast en misschien breng je je buren ook op interessante ideeën. Bouwwerk dat hoger is dan vijf meter heeft altijd een vergunning nodig.

Twijfel je of je een vergunning nodig hebt of niet?

Uiteraard is geen enkel bouwproject hetzelfde en verschillen van elkaar. Als je twijfelt of jouw bouwproject een vergunning nodig heeft of niet dan kun je altijd langs specialistische winkels langs om advies in te winnen. Aan te raden is om foto’s van je plannen mee te nemen zodat je je plannen duidelijk kan maken. Overigens kun je ook altijd terecht bij je gemeente of je kunt een vergunningcheck doen met het omgevingsloket. De gemeente en de vergunningcheck geven je binnen korte tijd aan of een omgevingsvergunning een vereiste is voor jouw bouwplannen. Zodoende kun je snel onbezorgd en heerlijk van je nieuwe overkapping gaan genieten.