Seven Soul Motion
Image default
Woningen

Hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Het besparen op energie is het onderwerp van de dag in België. Eén van de mogelijkheden om fors op gas te besparen is het overstappen op een hybride of een volledig elektrische warmtepomp. Nu noemen we meteen twee begrippen in één zin. Wat is eigenlijk het verschil tussen een hybride of volledig elektrische warmtepomp? Wat kun je het beste kiezen? We leggen het uit in dit artikel.

De werking van een warmtepomp

Voordat we de begrippen verder uitleggen, is het belangrijk om te weten hoe een warmtepomp werkt. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een soort omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt namelijk warmte uit de binnenkant van het apparaat, waardoor de temperatuur daalt. Een warmtepomp onttrekt juist energie uit de bodem, ventilatielucht of de buitenlucht. Vervolgens wordt dit met een hoog rendement, in combinatie met een kleine hoeveelheid elektrische energie voor de compressor, omgezet in warmte voor het verwarmen van je woning (en eventueel warm water in combinatie met een boiler).

De volledig elektrische warmtepomp

De volledig elektrische warmtepomp heeft, zoals de naam zegt, alleen elektriciteit nodig in combinatie met de energie die onttrokken wordt uit de bodem, lucht of ventilatielucht. Het grote voordeel van zo’n volledig elektrische warmtepomp ofwel all-electric warmtepomp is dat je hiermee volledig van het gas af kunt. Als je ook gasloos gaat koken, heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig.

De hybride warmtepomp

Misschien is je cv-ketel nog goed en vind je het zonde om deze al weg te doen. Of je hebt bepaalde praktische of financiële redenen waarom je het verduurzamen liever in stappen wilt aanpakken. In dat geval is een hybride warmtepomp een goed alternatief. Dit is een warmtepomp die heel goed samenwerkt met de cv-ketel. In de meeste gevallen is het een lucht/water warmtepomp die energie onttrekt uit de buitenlucht. In de hybride installatie zorgt de warmtepomp voor het grootste deel voor het verwarmen van je huis en alleen als het echt nodig is springt de cv-ketel bij. En de cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van water.

 

Voor de grootste besparing op gas kun je het beste kiezen voor een elektrische warmtepomp en als je cv-ketel nog goed is en je wilt in stappen besparen, dan kun je dus kiezen voor een hybride warmtepomp. Handig om te weten!