Seven Soul Motion
Image default
Woning en Tuin

Ik wil zonwerend raamfolie zonder plaklaag. Bestaat dat?

Om iets tegen de warmte van zonlicht te doen plakken veel mensen zonwerende folie op hun ramen. Een hele goede en werkzame methode om warmte en licht schitteringen tegen te houden. Er kleeft (letter en figuurlijk) echter één groot nadeel aan zelfklevend zonwerend raamfolie en dat is dat er aan de achterzijde dus een kleeflaagje zit om het folie netjes op de ramen aan te brengen. Je moet jezelf afvragen of je dat wel wilt. Het is namelijk een heel karwei om dit soort plakfolie weer van je ramen te krijgen. Beter koop je statisch raamfolie dat later zo weer van je ramen af is te halen.

Raamfolie statisch of klevend, het verschil:

Het grote verschil tussen kleeffolie en statisch folie is dat het ene dus kleeft door middel van een zelfklevende materie. En de andere variant; de statische dus, kleeft aan ramen door een speciale verbinding die ontstaat als het plastic folie bij het raam in de buurt komt. Er ontstaat een statische elektriciteit die ervoor zorgt dat je raamfolie zowel zomers als in de winter netjes aan de ramen blijft kleven. Groot voordeel van statisch is het feit dat je het ook gemakkelijk weer van je ramen af kunt halen. Je hoeft dus niet uren met je nagels te lopen pulken of met diverse stickerverwijderaars in de weer. En dat scheelt veel tijd en frustratie. Wel moet je weten dat statisch zonwerend folie vaak wel twee keer zo duur is als normaal raamdecoratiefolie. Je moet voor jezelf dus echt die overweging maken en kijken wat voor jou belangrijk is. Heb je zelf niet zoveel geld te besteden? Dan heb je eigenlijk niet echt veel keus en moet je wel voor de soort gaan met het plaklaagje.

Statisch raamfolie makkelijk van ramen afhalen

Statisch raamfolie is dus makkelijk van ramen af te halen. Maar het heeft nóg een voordeel. Het plakt ook makkelijker. Het is namelijk herbruikbaar en als je dus even niet helemaal recht plakt, of je plakt je folie met teveel lucht bellen, dan trek je het eraf en begin je gewoon weer opnieuw. Dit kun je eindeloos blijven doen. Maar je folie moet wel schoon blijven. Zodra er allemaal pluisjes en stof aan gaat zitten, kun je het met de hechting wel vergeten. Dus toch oppassen, want dat statische materiaal trekt juist pluisjes en dat soort dingen. Oja, en vergeet tot slot niet het laagje plastic van het folie te halen. Mensen weten dat vaak niet maar bij statisch raamfolie zit een laagje plastic op de achterzijde. Die moet je er eerst afhalen. Doe je dat niet? Dan blijft je zonwerende raamfolie waarschijnlijk maar 1 dagje hangen en valt hij er vervolgens van af. Sommige mensen denken dat hun folie niet dat extra plasticje heeft omdat het niet zichtbaar is. Maar reken maar dat ie er echt op zit. Met behulp van stickertjes of plakbandjes kun je ze vaak makkelijker er van af halen.