Seven Soul Motion
Image default
Woning en Tuin

Vochtwering in huis

Vocht in je huis kan erg vervelend zijn en soms is het niet even gemakkelijk om vochtwering in huis voor elkaar te krijgen. Voor effectieve vochtwering in huis is het vooral noodzakelijk om te beginnen bij het begin: waar ontstaat het probleem? Als je weet waar je vochtprobleem vandaan komt, kun je het pas effectief aanpakken.

Vochtproblemen in huis kunnen ontstaan door lekkages, maar bijvoorbeeld ook door condens van het douchen, afwassen of koken. Het kan ook zo zijn dat vocht je huis binnentrekt vanuit de grond of wanneer het buiten regent. Vaak kun je goed herkennen waar de oorzaak ligt, zeker als je last van vocht in huis krijgt door het douchen of wanneer het regent.

Impactvolle vochtwering

Vochtwering in huis wanneer het vocht via de muren binnendringt kun je oplossen door bijvoorbeeld je muren te impregneren of nieuwe gevelbekleding. Dit eerste is een stuk goedkoper, maar als het vocht via buiten naar binnen komt, zul je op termijn waarschijnlijk toch iets aan je gevel moeten laten doen.

Wanneer grondvocht je huis binnenkomt, kun je kiezen voor het vullen van de muur met vochtwerend materiaal. Wanneer het om de kelder gaat, kun je ook kiezen voor kelderdichting. Na deze aanpassing is je kelder vrij van vocht, hoewel het een klus is waarbij eerst gezocht moet worden naar de gevoelige plekken om lekkages te dichten.

Eenvoudig vochtweren

Vochtwering in huis kan ook een simpelere oorzaak en simpelere oplossing hebben. Als je vocht in huis krijgt door het douchen of het opstijgen van warme lucht tijdens het koken, is het zaak om je huis goed te ventileren. Je ventilatiesysteem dient goed te kunnen werken. Ramen of deuren openen is een optie, maar in de winter niet heel ideaal omdat je warmte verliest. Daarnaast is het niet altijd voldoende om vochtwering in huis te realiseren.