Seven Soul Motion
Image default
Architectuur

Waar naartoe met sloopafval?

Een sloopproject levert verbazend veel bouwpuin op. Hoe kan je dit afval op een correctie manier verwijderen? Er zijn twee opties: zelf naar het containerpark rijden of een afvalcontainer huren.

Bouwafval sorteren

Voordat je het bouwafval effectief verwijdert, is het een goed idee om alles netjes te sorteren. Voorzie een tijdelijke stortplaats of een container per afvalstroom. Dat is niet alleen goed voor het milieu, de verwerkingskost ligt ook veel lager dan wanneer je gemengd sloopafval aanbiedt. Vooral bij grote volumes zorgt dit voor een serieus verschil in de kostprijs. Eerst sorteren is dus de boodschap.

Tip: probeer eventueel een deel van de materialen te recupereren voor eigen gebruik, of verkoop ze op een tweedehandssite. 

Opgelet met asbest

Asbest vraagt bijzondere aandacht. Deze producten zijn namelijk kankerverwekkend. Het zit in verschillende bouwmaterialen die vroeger werden gebruikt, zoals golfplaten en isolatie. Ga tijdens de sloopwerken uiterst voorzichtig te werk wanneer je dit goedje tegenkomt. Draag steeds de nodige beschermingsmiddelen en stop het afval in speciale asbestzakken om te voorkomen dat de asbestdeeltjes zich verspreiden. 

Sommige afbraakwerken moet je trouwens verplicht laten uitvoeren door een professionele asbestverwijderaar. Het gaat dan om niet-hechtgebonden asbest. Dit zelf verwijderen is veel te gevaarlijk.

Bouwafval verwijderen

Wat je zeker niet mag doen is het afval verbranden of begraven. Dat is slecht voor het milieu. Je kan er zelfs een boete voor krijgen.

Waar moet je dan wel met je sloopafval naartoe? Er zijn twee mogelijkheden. Indien het om relatief kleine volumes gaat en een aanhangwagen hebt, kan je alles naar een containerpark in de buurt brengen. Waarschijnlijk heb je meerdere ritten nodig om alles te verwijderen. Daarom raden we aan om voor grotere projecten, zoals de sloop van een oude garage, een afvalcontainer te bestellen. Die wordt geleverd en opgehaald door de leverancier. Die neemt ook de verwerking voor zijn rekening. Een container huren is dus veel gemakkelijker. 

Heb je een aannemer ingeschakeld voor de werken, controleer dan zeker dat hij alle afval verwijdert, tenzij anders werd afgesproken.