Seven Soul Motion
Image default
Gezondheid

Hoe Vette Leverziekte Omkeren: 5 stappen naar een gezondere levensstijl

Kent u iemand bij wie leververvetting symptomen zijn vastgesteld? Deze aandoening, die in de geïndustrialiseerde landen steeds vaker voorkomt, kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Het goede nieuws is dat leververvetting kan worden teruggedraaid met een paar veranderingen in levensstijl. In dit artikel bespreken we vijf stappen die u kunt nemen om leververvetting tegen te gaan en uw gezondheid te herstellen. Door deze stappen te volgen, kunt u uw risico op ernstige complicaties van leververvetting verminderen en u weer optimaal voelen.

 

 

Leververvetting begrijpen

Leververvetting, ook bekend als steatose, is een aandoening waarbij overtollig vet zich ophoopt in de lever. Dit leidt tot ontstekingen, die een aantal complicaties kunnen veroorzaken, waaronder littekenvorming in de lever (cirrose). Leververvetting wordt vaak veroorzaakt door slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging, waardoor de hoeveelheid lipiden (vetten) in het bloed toeneemt. Dit vet verplaatst zich naar verschillende organen, waaronder de lever, waar het zich ophoopt. Leververvetting komt vaak voor bij mensen met diabetes type 2, hartziekten en obesitas. Het is ook een veel voorkomende bijwerking van bepaalde medicijnen, waaronder statines, metformine en phentermine.

 

Gezond eten

De eerste levensstijlverandering die u kunt doorvoeren om leververvetting tegen te gaan, is het verbeteren van uw dieet. U kunt beginnen met het schrappen van alle suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en zoete thee, uit uw dieet. Deze dranken zitten vol met suiker en hebben weinig andere voedingsstoffen, wat schadelijk kan zijn voor je lichaam en kan leiden tot gewichtstoename. Zoete dranken hebben ook een hoge glycemische index, die bloedsuikerpieken kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om bewerkt voedsel te vermijden, dat vaak veel suiker en weinig voedingsstoffen bevat. Deze voedingsmiddelen hebben vaak toegevoegd vet, zout en conserveringsmiddelen. Om uw vetinname te verminderen, kunt u dierlijke vetten vervangen door gezonde vetten, zoals avocado, olijfolie en noten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitaminen en mineralen, die uw gezondheid sterk kunnen verbeteren.

 

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen is een andere belangrijke stap in het verminderen van uw risico op leververvetting. Door te bewegen kunt u overtollig gewicht verliezen, wat een van de belangrijkste oorzaken van leververvetting is. Het verbetert ook de doorstroming van voedingsstoffen en afvalstoffen door de lever, wat leidt tot een betere leverfunctie. Door over te stappen op aërobe lichaamsbeweging kunt u de vetten in uw lever verbranden, wat uw gezondheid op meerdere manieren zal verbeteren. Aërobe lichaamsbeweging kan ook uw risico op hart- en vaatziekten verminderen, wat nauw samenhangt met leververvetting. Regelmatig bewegen vermindert ook uw risico op diabetes type 2, dat leververvetting kan veroorzaken. U kunt het beste langzaam beginnen en uw tolerantie opbouwen. Zwemmen en fietsen zijn weinig belastende oefeningen die ideaal zijn voor mensen met leververvetting. U kunt uw trainingsroutine naar een hoger niveau tillen door weerstandstraining aan uw schema toe te voegen. Deze vorm van training maakt gebruik van gewichten en helpt uw kracht en spiermassa te verbeteren, wat uw gezondheid aanzienlijk kan verbeteren.

 

Ongezonde gewoonten vermijden

Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn niet genoeg om leververvetting tegen te gaan. U moet ook uw stressniveau verminderen en ongezonde gewoonten vermijden, zoals roken, te veel alcohol drinken en bepaalde medicijnen innemen. Leververvetting gaat vaak gepaard met andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes. Als u deze aandoeningen heeft, kunt u het beste naar een arts gaan en u laten behandelen. Zorgverleners kunnen u medicijnen voorschrijven, uw dieet aanpassen en leefstijltips geven om uw symptomen te verminderen. Door de stress in uw leven te verminderen, kunt u uw lever helpen herstellen en het risico op complicaties verminderen. U kunt dit doen door regelmatig een pauze in te lassen en tijd te maken voor hobby’s waar u van houdt. U kunt uw stress ook verminderen door goed te slapen, te mediteren en contact te leggen met vrienden.

 

Supplementen nemen voor leververvetting

Bepaalde supplementen kunnen ook helpen om je leververvetting om te keren. Hieronder vallen vitaminen, mineralen en probiotica, waarvan is aangetoond dat ze positieve effecten hebben op de lever. Van vitamine C en E is vastgesteld dat ze het risico op leverschade verminderen. Vitamine C is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress in de lever kan verminderen, en van vitamine E is aangetoond dat het littekenvorming in de lever vermindert. Deze vitaminen kunnen als supplementen worden ingenomen, maar ze zijn ook vaak te vinden in voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en noten. Mineralen, zoals ijzer en zink, zijn ook essentieel voor een gezonde lever. U kunt uw inname van deze mineralen verhogen door meer rood vlees, bonen, vis en bladgroenten te eten. IJzer is vooral belangrijk voor mensen met een vette lever, omdat het het risico op ijzertekort bij deze groep kan verminderen. Probiotica zijn nuttige bacteriën die een aantal gezondheidsaandoeningen kunnen behandelen. Ze zijn bijzonder effectief gebleken bij de behandeling van leververvetting, constipatie en diarree. U kunt uw inname van probiotica verhogen door het eten van yoghurt, kefir en andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

 

Praten met uw arts

Als uw veranderingen in levensstijl uw leververvetting niet omkeren, is het belangrijk om met uw arts te praten. Die kan je medicijnen aanraden om je lever te helpen, of een operatie om het overtollige vet te verwijderen. De beste manier om leververvetting tegen te gaan is het volgen van bovenstaande stappen, maar soms is hulp van medicijnen of een operatie nodig. Door deze vijf stappen te volgen, kunt u uw leververvetting omkeren en uw gezondheid verbeteren. Het wordt aanbevolen om deze veranderingen door te voeren zodra de diagnose leververvetting bij u wordt gesteld, om complicaties te voorkomen.

 

Volg uw vooruitgang

Je vooruitgang bijhouden is de beste manier om te weten of je veranderingen in je levensstijl werken. U kunt beginnen met het bijhouden van een voedingsdagboek en het noteren van de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die u binnenkrijgt. Zo kunt u vaststellen welke voedingsmiddelen u schade berokkenen. Door uw gewicht te meten en uw bloeddruk te noteren, weet u of uw gewicht afneemt en of uw bloeddruk verbetert. Als u merkt dat uw bloeddruk te laag is, moet u meer zout eten om hem te verhogen. Door uw vooruitgang bij te houden, kunt u zien of uw veranderingen in levensstijl werken en welke veranderingen moeten worden aangepast. Dit zal u helpen om gemotiveerd te blijven en op koers te blijven met uw plan. Door uw vorderingen bij te houden en uw verhaal te delen, kunt u ook steun vinden bij anderen die hetzelfde doormaken. Dit kan u helpen om positief te blijven en gemotiveerd om door te gaan met uw veranderingen in levensstijl.

 

Steun zoeken

Tot slot kunt u ook steun zoeken bij anderen terwijl u probeert de leververvetting om te keren. U kunt zich aansluiten bij een steungroep of met een vriend of familielid over uw aandoening praten. Door met anderen in contact te komen, kunt u aangemoedigd en gemotiveerd worden om uw plan om de leververvetting tegen te gaan vol te houden. Door met anderen te praten die hetzelfde doormaken, kunt u ook verschillende manieren vinden om met uw aandoening om te gaan. Dit kan u helpen de beste manieren te vinden om vooruitgang te boeken en u gezonder te voelen. Niet alle bovenstaande stappen zijn geschikt voor jou. Misschien moet u uw plan aanpassen om u weer op uw best te voelen. Maar door deze stappen te volgen, kunt u uw risico op ernstige complicaties door leververvetting verminderen en u weer op uw best voelen.

https://www.dietistmandybreure.nl