Seven Soul Motion
Image default
Gezondheid

Welke vitamines mensen echt dagelijks nodig hebben

Wist je dat elk type vitamine is op een andere manier goed voor je lichaam en gezondheid? Omdat vitaminen in combinatie met elkaar werken, is het essentieel om het belang van elke vitamine te begrijpen en daarom geven we antwoord op de veelgestelde vraag welke vitamines heb ik nodig voor een goede gezondheid? 

Vitamine tekorten voorkomen

Door vitamines te slikken ondersteunen we ons lichaam op essentiële manieren, van het helpen genezen van wonden tot het versterken van ons immuunsysteem. Als je niet alle vitamines in je dieet opneemt, kun je tekorten oplopen, waardoor je je lusteloos voelt, weinig stemming hebt, zwakke spieren en darmproblemen krijgt.

Vetoplosbare versus wateroplosbare vitaminen

Er zijn twee soorten vitaminen: vetoplosbare en wateroplosbare. De twee soorten verwijzen naar de stof waarin de vitamine oplost.

Vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Vetoplosbare vitamines kunnen niet oplossen in water en worden dus gemakkelijker opgenomen in je bloedbaan. Deze soorten vitamines worden opgeslagen in het vetweefsel en de spieren van je lichaam.

In water oplosbare vitamines zijn vitamine C en B-vitamines. In water oplosbare vitamines zijn opgelost in water en worden normaal gesproken niet in het lichaam opgeslagen.  Omdat dit type vitamine niet in het lichaam wordt opgeslagen en in plaats daarvan via de urine wordt uitgescheiden, moet het regelmatig worden geconsumeerd om geen tekort te krijgen.

13 soorten vitaminen

Uitgesplitst in hun afzonderlijke delen zijn er 13 soorten vitamines. Hieronder vallen alle B-complex vitamines. Het is belangrijk dat iedereen de 13 soorten vitaminen heeft die ze nodig hebben, daarom hebben we formuleringen voor elke levensfase. Vitaminen voor kinderen, gezondheidsvitaminen voor vrouwen en gezondheidssupplementen voor mannen bevatten allemaal soorten vitaminen ter ondersteuning van het energieniveau, de gezondheid van het immuunsysteem en je botten en spieren.

Vitamine A

Deze vitamine is belangrijk voor een beter gezichtsvermogen en een verbeterd immuunsysteem. Het bevordert ook een gezonde huid, onderhoud van verschillende organen, gezonde groei van spierweefsels en een gezond voortplantingssysteem.Het zit in eieren, vis en verschillende melkproducten. Als de vitamine A niet in voldoende hoeveelheid aanwezig is, kan dat leiden tot een ziekte die bekend staat als xerophthalmie.

Vitamine B

Dit is een diverse vorm van vitamine en verder onderverdeeld in B1, B2, B3, B5, B6 en B12. Ze is belangrijk voor het behoud van de zenuwcelfunctie, de productie van RBC’s, de synthese van vetten en koolhydraten tot energie en mogelijk de productie van cholesterol, verschillende soorten hormonen en ook hulp bij de replicatie van DNA. Het zit in brood, lever, eieren, bonen, noten, vis en veel groenten en fruit. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot zwakte, storingen in het maagdarmkanaal, vermoeidheid, misselijkheid, dermatitis enz.

Vitamine C

Het is een anti-oxidant, d.w.z. het heeft een remmend effect op het verouderingsproces. Het is ook verantwoordelijk voor de genezing van verwondingen door de aanmaak van collageen, wat uiteindelijk leidt tot een beter immuunsysteem en de vorming van ijzer, dat een essentieel bestanddeel is voor de toevoer van zuurstof naar verschillende delen van het lichaam. Het zit in citrusvruchten en veel groenten zoals Brussel, tomaten, aardappelen, spinazie en kool enz. Een tekort ervan in het lichaam kan leiden tot scheurbuik of bloedarmoede.

Vitamine D

Dit is een essentiële vitamine die kan worden verkregen uit zonlicht en helpt bij de groei van botweefsel door de opname van calcium uit verschillende bronnen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot osteoporose. Vitamine D kan worden verkregen via de externe omgeving, maar omdat veel mensen binnenshuis werken, kan het ook via andere bronnen worden geconsumeerd. Het zit in vis, zuivelproducten als yoghurt, kaas en melk en visolie. Jammer genoeg wordt vitamine D niet meer vergoed door de overheid overigens. 

Vitamine E

Het is ook een soort anti-oxidant en helpt het lichaam om een betere afweer tegen ziekten te produceren. Ze komt voor in tarwe, margarine, noten, oliën, maïs enz. Een tekort ervan kan leiden tot neuropathie en afbraak van de rode bloedcellen in het lichaam.

Vitamine K

Het is de belangrijkste factor die helpt bij de stolling van het bloed. Het zit in groene bladgroenten zoals kool, boerenkool, spinazie, broccoli enz. Het tekort aan Vitamine K kan leiden tot ernstige inwendige bloedingen en inwendige stolselvorming.

Samenvatting over vitamine soorten

Ter afsluiting van deze vitamine blog: er zijn veel toepassingen van vitamines en ze worden beschouwd als vitaal voor het lichaam, omdat ze een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling en de immuniteit van het lichaam van een levend organisme. Daarom moet men voedingsmiddelen nemen die veel vitaminen bevatten, omdat ze niet rechtstreeks in het lichaam kunnen worden aangemaakt en een tekort eraan kan leiden tot een aantal ziekten die in de toekomst schadelijk kunnen worden.