Seven Soul Motion
Image default
Eten en drinken

Waarom smaakt whisky zoals het smaakt?

Geen whisky is hetzelfde. Zoals je ongetwijfeld weet is de variatie in smaken enorm! Dat whisky rokerig is of soepel proef je meteen. Maar wat bepaalt de smaak van whisky eigenlijk?

De grondstoffen

Whisky kan gemaakt worden van maïs (vooral de Amerikaanse Bourbon), gerst, rogge en tarwe. Elk heeft een eigen smaakprofiel. Het graan wordt gekiemd en vervolgens gedroogd. Als bij het drogen turf gebruikt wordt krijgt whisky die typisch rokerige smaak.

Aantal destillatie-rondes

Whisky kan één, twee of meer keer gedestilleerd worden. Hoe vaker de whisky gedestilleerd is, des te zachter zal deze smaken.

De vaten

De invloed van de vaten waarop de whisky gerijpt wordt kan niet overschat worden. Zo gebruiken Schotse destillerderijen Spaans eikenhout, terwijl de Amerikaanse Bourbon haar smaak te danken heeft aan het Amerikaanse hout. Soms wordt whisky gerijpt op al gebruikte vaten. Zo rijpt Glenlivet haar Carribean Reserve op gebruikte rumvaten.

De ligging

Zelfs de locatie van de whisky destilleerderij heeft invloed op de smaak. Whisky die aan zee gedestilleerd is, heeft een typische geur. Je proeft de zee als het ware.

De manier van serveren

Tenslotte heeft ook de manier waarop je de whisky bewaart en drinkt invloed op de smaak.

Bewaren

Heb je lang gewacht met het openen van de fles? Of is de fles juist al een tijdje open? Dan kan de smaak zomaar veranderen.

Ook maakt het voor de smaak uit of je de whisky donker en koel hebt bewaard, of juist op kamertemperatuur in het licht.

Serveren

Het glas waar je uit drinkt kan het aroma versterken. Net zo bepaalt de temperatuur van je whisky de smaak. Dezelfde whisky proeft puur heel anders dan on the rocks. En met één druppeltje water zorg je dat de smaakaccenten beter toegankelijk worden.

Ook jijzelf hebt invloed op de smaak. Als je net iets pittigs hebt gegeten zal de whisky je heel anders smaken.

Altijd een goede whisky

Er valt dus nogal wat te kiezen als je een goede whisky wilt kopen. Gelukkig kennen we bij www.elitewhisky.com onze whisky’s en kunnen we je altijd een goede fles aanraden.

Gerelateerde artikelen

Beste koffiemachine

Geniet van een uitstekende catering tijdens uw huwelijksfeest

Lekker smullen met een mobiele frituur aan huis