Seven Soul Motion
Image default
Vakantie

Vijf plekken op aarde waar je stil van wordt

Op zoek naar andere culturen, avontuur, magische plekken en meer dingen die inspiratie geven kom je vaak uit bij eeuwenoude fenomenen der mensheid. Mooie en minder mooie. Zowel in Europa als daarbuiten zijn er diverse plekken waar je helemaal stil wordt, om welke reden dan ook. We noemen er vijf: heb jij deze historische plekken al bezocht?

Machu Picchu en de Nazcalijnen in Peru

Tik de zoekterm Rondreis Peru in en je komt automatisch terecht in de Inca-cultuur. Hun magnus opus is Machu Picchu, de stad in de Andes die een van de hoogtepunten is tijdens je rondreis in Peru. Want je maakt tijdens deze trip ook kennis met de unieke steden Arequipa en Cuzco, maakt een spectaculaire boottocht over het Titicacameer en bewondert de mysterieuze Nazca-lijnen: kilometers beslaande tekeningen in het gortdroge woestijnzand van met name dieren. Niemand weer hoe, waarom en wanneer ze zijn gemaakt.

Het Colosseum in Rome

Dichter bij huis, maar nog steeds een fijne trip, vind je de magie van het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Staand tussen de bogen van het bouwwerk sluiten veel mensen de ogen en horen in gedachten het gejuich van het publiek en het gekletter van wapens. Dit is bij lange na niet de enige plek in deze stad waar je even stil wordt.

Kamp Westerbork

De mensheid liet zich niet van zijn beste kant zien in het Colosseum, dat gebeurde ook bepaald niet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hoeven niet altijd wereldwonderen op grote afstand te zijn waar je even je tekst kwijt bent, dat kan ook een lugubere plek in Drenthe zijn. Kamp Westerbork is een doorvoerstation voor gevangenen van de Duitsers en symbolisch voor een dieptepunt in de Europese geschiedenis. Indrukwekkend.

9/11 Memorial oftewel Ground Zero in New York

We reizen verder richting New York, waar Ground Zero een niet te missen plek des onheils is. Hier stonden tot die boze dag in september 2001, zo’n dag waarvan iedereen nog precies weet wat hij aan het doen was toen hij het nieuws hoorde. Het is alweer ruim twee decennia geleden, maar vergeten doen we dit nooit meer.

Het Noorderlicht

Het is geen vaste plek, maar de kans is groot dat je het fenomeen in de winter in het noorden van Scandinavië kunt zien: het Noorderlicht. De wonderlijke speling der natuur – hoe die ontstaat, dat maakt niet zo heel veel uit – staat op menig bucketlist en is tevens een positieve noot om dit artikel mee af te sluiten.