Seven Soul Motion
Image default
Verbouwen

Zelf laminaat leggen

Laminaat is een veelgekozen vloerbekleding, vooral omdat het relatief eenvoudig is om zelf te plaatsen, waardoor je een hoop geld uitspaart. Maar hoe begin je hieraan? In deze blog delen we een paar handige tips om zelf laminaat te plaatsen.

Ondergrond klaarmaken

Voordat je met de werken start, moet je controleren of de ondergrond in goede staat is. In oudere woningen ligt vaak een versleten tegelvloer die niet meer egaal is en vol barsten zit. In dat geval kan je die best uitbreken. Gebruik hiervoor een breekhamer. Het slooppuin kan je kwijt in een big bag afvalzak. Nadien maak je de ondergrond goed schoon, en breng je eventueel een egalisatiemortel aan. Zo heb je een goede basis voor je nieuwe laminaat vloer.

Ondervloer leggen

Bij laminaat is het noodzakelijk om een ondervloer te leggen. Deze folie heeft twee functies. Enerzijds zal die minuscule oneffeneden opvangen, en anderzijds vermindert deze folie contactgeluiden tussen de laminaatplanken en de ondergrond. Er bestaan trouwens speciale akoestische folies voor wie nog minder geluid wil.

Bevestig de stroken aan elkaar met klustape. Zorg dat ze elkaar niet overlappen. 

Laminaat leggen

Nu starten we met de laminaatvloer. Start in de hoek die het verst verwijderd is van de deur. Leg de eerste plank en gebruik afstandshouders om een vrije ruimte van 8 tot 10 mm met de muur te voorzien. Deze uitzetvoeg zal voorkomen dat je laminaat omhoog komt door temperatuurverschillen. Daarna klik je de tweede plank in de eerste door ze in een hoek van 45 graden in de uitsparing in de zijkant te duwen. 

De laatste plank moet je op maat zagen. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag of handzaag. Het reststuk gebruik je aan de andere kant om de tweede rij te starten. Op deze manier ontstaat er een wildverband, waardoor je snijverliezen beperkt. 

Belangrijk: we raden aan om planken uit verschillende pakketten door elkaar te gebruiken. Anders ontstaan er misschien kleurverschillen in de vloer.

Plinten plaatsen

Zijn alle planken gelegd? Dan mag je de afstandsblokjes tegen de muren verwijderen. Deze uitzegvoeg werken we nog netjes af met plinten. Die bevestig je met een beetje montagelijm (kit). Let erop dat de plinten breed genoeg zijn om de volledige uitzetvoeg te bedekken.